Algebehandling af tag

Din guide til algebehandling af tag

Fortæl os om din opgave
Udfyld formularen, og få et skarpt tilbud på din opgave - det er 100% uforpligtende!
* Vi ringer ikke efter kl 20.00.
Din guide til algebehandling af tag

Har der samlet sig en grim og mørk belægning på dit tag, eller ligger der bare et grønt skær af alger? Uanset hvilken tilstand dit tag er i, kan det have gavn af en algebehandling. Her i indlægget fortæller vi dig alt, vi ved om algebehandling af tag, så du kan tage en kvalificeret beslutning i forhold til, om det er nødvendigt eller bare ønskværdigt på dit hus.

Vi har været i branchen i over 10 år, så vi har algebehandlet et tag eller to. Med afsæt i vores erfaring og research vil vi forsøge at besvare de spørgsmål, som folk hyppigst stiller til algebehandlinger. I første omgang vil vi give svar på spørgsmålet, hvad er algebehandling af tag?

 

Hvad er algebehandling af tag?

Algebehandling af tag er den proces, hvor man sprøjter en algefjerner ud på taget. Algefjerneren (også kaldet algemidlet og desinficering) nedbryder algerne og andre mikroorganismer over tid. Det er et tiltag med kemi i algebekæmpelse. For eksempel består det algemiddel, som vi bruger til algebehandling af tag her hos Totalalgeservice, af “nedbrydelige kationiske tensider”.

Ifølge Miljøstyrelsen er kationiske tensider overfladeaktive stoffer, og den familie af kemiske produkter anvendes ofte som biocider. Biocid er en beskrivelse af et produkt, som bruges mod skadedyr, svampe og lignende. Derfor er algebehandling af tag i princippet beslægtet med insektspray og lignende.

 

Hvordan foregår algebehandling af tag?

For så vidt det er beslægtet med biocidprodukter som insektspray, foregår algebehandlingen af taget på nogenlunde samme måde. Man sprøjter algemidlet ud over hele taget fra jorden, så det kan dække, trænge ned i og nedbryde alger og biologiske vækster. Dermed undgår man at vade rundt på taget, hvorved man nemt kan gøre mere skade end gavn. Et vigtigt forbehold, er at algebehandlingen skal foretages i tørvejr, så det ikke skylles væk af regn, før det kan sætte sig.

Når man udfører en algebehandling, er der også nogle hensyn, man skal overveje. Her hos Totalalgeservice tager vi vores ansvar over for miljøet alvorligt. Derfor følger vi også nøje anvisningerne fra databladet på vores algemiddel. Producenten skriver, at udslip skal opsamles, og at udledning til miljøet skal undgås. 

Overskydende brugsopløsning må kun ende i kloakken, hvis den er tilkoblet rensningsanlæg. Vi sørger derfor for, at kloakeringsforholdene er i orden, og at vi får samlet det overskydende algemiddel op fra tagrenden.

 

Hvordan virker algebehandling af tag?

Når algemidlet fordeles på taget som skum, vil det klæbe til overfladen, og så vil det begynde at virke. Måden det virker på er ved en nedbrydning. Algemidler klassificeres ofte som ætsende, og det er de egenskaber, som gør dem effektive over for alger. De trænger simpelthen ind i algerne og slår dem ihjel. 

Didecyldimethylammoniumklorid/DDAC er en nyere slags aktivstof, som vores algemiddel, Neutralon, indeholder. Miljøstyrelsen bestilte en researchindsamling fra DTU, som viste at DDAC virker effektivt mod grønalger. Rent teknisk trænger det ind og afbryder de intermolekulære interaktioner. Med andre ord sætter det langsomt, men effektivt en stopper for algernes livscyklus.

 

Hvornår virker algebehandling af tag?

Selvom Miljøstyrelsen har fået dokumenteret, at algemidler/desinficeringer er effektive i algebekæmpelse, kan det måske virke for dig, som om det ikke er tilfældet. Hvis du har fået lavet desinficering på dit tag, vil det være en relativt lang proces. Algeprodukterne skal have tid til at virke, og det er ikke usædvanligt, at folk mister tålmodigheden.

Det er helt forståeligt, hvis du gerne vil se resultater hurtigt. Måske kan du endda se resultater af algebehandlingen af dit tag efter nogle uger. Men i andre tilfælde kan det tage helt op til 12 måneder, før den fulde effekt er trådt i kraft. Ofte afhænger tidsperspektivet også af, hvordan tagets tilstand er, inden desinficering udføres.

 

Hvornår skal tag algebehandles?

Hvornår skal taget så algebehandles? Naturligvis er der først behov for en algebehandling, når du bliver træt af at se på algerne. Men jo længere du venter, jo bedre vil de få fat. Når algeangrebet får lov til at tage fat, og der begynder at gro mos, kan det pludselig kræve flere algebehandlinger at komme det til livs. Så det er altid en god idé at tænke fremad. 

Men på hvilken tid af året er det så smartest at få taget algebehandlet? Den bedste tid til at algebehandle taget er, når det er varmt og tørt. Frost, sne og regn kan vanskeliggøre, eller endda umuliggøre, algebehandlingen. Derfor er foråret et oplagt tidspunkt at få lavet den på. 

Du kan også overveje, hvornår du gerne vil kunne se resultatet. Den endelige effekt af desinficeringen kan i nogle tilfælde først ses nogle måneder efter, så det kan give god mening at planlægge forud, så taget er klar til eksempelvis sommeren eller et potentielt salg af boligen.

 

Hvor ofte skal tag algebehandles?

Hvis du gerne vil have et pænt og velholdt tag, bør du som minimum overveje en algebehandling om året. De alger, der sætter sig på dit tag, er både luftbårne, hårdføre og har fantastiske levevilkår i det danske klima. Derfor kan vi roligt garantere, at de med tiden vil vende tilbage.

Bor du i nærheden af træer eller vandmiljøer, kan algeangrebene være endnu mere pågående og for eksempel kræve to behandlinger om året. Hos Totalalgeservice har vi af den grund indrettet det sådan, at du kan skrive dig op til en serviceaftale. Her vil vi komme tilbage regelmæssigt og desinficere dit tag, så algerne ikke kan få fat igen.

 

Hvad er den bedste algefjerner?

Til vores algebehandlinger af tag bruger vi Neutralon, og vi ser det uden tvivl som markedets bedste algemiddel. Det er ikke kun, fordi producenten er ISO-certificeret og har CE-mærkede produkter. Det skyldes også, at Miljøstyrelsen har godkendt produktet til algebekæmpelse.

På Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddeldatabase kan du se, at der kun er ganske få algemidler, der er godkendt til formålet. Neutralon er et af de produkter, og det bunder blandt andet i, at produktet er biologisk nedbrydeligt. Det betyder, at Neutralon både er forsvarligt at algebehandle med og meget effektivt. Den kombination gør det til markedets bedste algefjerner.

 

Kan jeg selv algebehandle mit tag?

Det er muligt at købe forskellige algefjernere inklusiv Neutralon i byggemarkeder, og dermed er det muligt at algebehandle taget selv. Du skal være opmærksom på, at det er lovstridigt at anvende et algemiddel, som ikke er godkendt af Miljøstyrelsen. 

Ud over miljøhensyn skal du være klar over, at det er potente kemikalier, du skal håndtere. Hvis du insisterer på selv at gøre det, bør du altså følge brugsanvisningen nøje. Undgå at spilde midlet på andet end den overflade, du skal behandle. Du skal altid undgå at få det på huden for eksempel. 

Herfra skal lyde en anbefaling om, at du får professionelle til at gøre det. Vi kender produkterne godt og ved præcis, hvordan de skal håndteres med de rette sikkerhedsprocedurer.

 

Hvad er forskellen på rens og algebehandling af tag?

Måske er du tvivl, om dit tag skal algebehandles, eller om det skal renses. Det er godt at vide, hvad forskellen er. Her hos Totalalgeservice holder vi os fra at rense tage, medmindre det er tagpap. Grunden til det er, at tage kan være meget skrøbelig. Det er nemt at lave skade på det - både hvis du går på det, og hvis du anvender et for højt tryk med højtryksanlægget eller sprøjter forkert med det.  

Vælger du afrensning af taget, er der naturligvis den fordel, at resultatet kan ses øjeblikkeligt efter. Til gengæld mener vi, at algebehandlingen er en mere sikker måde at få et pænere tag på. Det er også vigtigt, at du sætter dig ind i, hvad dit specifikke tag kan holde til. Hos videncenteret Bolius.dk fraråder de for eksempel at få afrenset tegltag.

 

Hvordan laver man tagrensning?

Hvis du kaster dig ud i en tagrensning, skal du undgå at gå for meget på taget. Derudover er det altid vigtigt at skylle oppefra og ned. Flere byggemarkeder tilbyder højtryksrensere, som du kan overveje at bruge. Nogle virksomheder bruger lifte, hvorfra de med et højtryksanlæg spuler taget. 

Ret hurtigt får du nok fornemmelsen af, at tagrensning er noget mere omstændigt end algebehandling, hvor man bare skal stoppe tagrenden til og sprøjte algemiddel på tagets overflade, hvorefter man lader det virke over tid. Deraf følger også, at tagrensning vil ligge i den dyrere ende i forhold til algebehandlingen.

 

Hvem renser tagrender?

Når det kommer til tagrensning og algebehandling af tag, er der også spørgsmålet om, hvem der renser tagrender. Det er en lille detalje, men den tæller, hvis det kan ses. Og en tilstoppet tagrende er et irritationsmoment. 

Det vil som regel være en del af kompetencerne hos firmaer, der renser og algebehandler tage, at rense tagrender også. Her hos Totalalgeservice er det også noget, som vi kan udføre for dig, hvis du ikke ønsker at gøre det selv. Det giver også god mening at få lavet tagrenderens i samme omgang som algebehandling af taget, så taget står skarpt i sin helhed.

 

Hvad koster algebehandling af tag?

En del af din beslutningsproces vil naturligvis indebære spørgsmålet om, hvad algebehandling af tag koster. Kigger du nærmere på priserne hos forskellige firmaer, vil der tegne sig et mønster af en mindstepris på cirka 900 kr. Den pris gælder ofte for tage af en bestemt størrelse. Her hos Totalalgeservice gælder vores mindstepris for eksempel op til 300 kvadratmeter.

Til sammenligning kan afrensning af tag sagtens løbe op i 100-150 kr. pr. pvadratmeter. En algebehandling af et tag på 150 kvadratmeter kan altså ligge på 900 kr. over for en afrensning på 15.000 kr. Naturligvis kan beløbene svinge med tiden og fra firma til firma, men vores eksempler udgør et tidssvarende udgangspunkt for dig som kunde.

 

Hvad koster det at få renset tagrender?

Vælger du at få renset tagrender i samme ombæring, som du får lavet algebehandling eller afrensning af tag, er det også rart at vide, hvad det koster. Du vil opleve, at nogle virksomhederne tager en fast pris for tagrenderens, og hos andre bliver den udregnet ud fra, hvor mange meter tagrende det drejer sig om. Her hos Totalalgeservice har vi for eksempel en fast opstartspris, som gælder op til 30 meter tagrende.

På håndværksøgeportalen Håndværker.dk anslås det, at tagrenderens koster mellem 25 og 40 kr. For 30 meter tagrende giver det omkostninger på mellem 750 kr. og 1200 kr. Dog kan prisen være noget højere, hvis du har et hus i flere etager.

 

Er algebehandling af tag fradragsberettiget?

Desværre er håndværkerfradraget blevet afskaffet, så du kan ikke få tilskud til algebehandlingen af dit tag fra den front. Så er der servicefradraget. Almindeligt havearbejde er en af de ting, som servicefradraget skal dække. Men det gælder ikke rensning af tag og tagrender, som det fremgår af Skats hjemmeside. Heldigvis er algebehandling af tag og tagrenderens nogle af de mere overskuelige og budgetvenlige services.

Vi håber, at du er blevet klogere. Ønsker du at stille flere spørgsmål, når det kommer til algebehandling af tag? Så må du ikke tøve med at ringe eller skrive ind. Vi deler meget gerne vores viden med dig og rådgiver dig i øjenhøjde.

 

Priser for algebehandling af tag

Læs mere om vores priser og services herunder: 

Algebehandling af tag

Fra 950 kr.*

*Ved hus under 150m2 og under 3m til tagrende. Tillæg ved separeret kloak på 300 kr.

- Ellers kontakt os for pris.

  • check-icon Behandlingen er en desinficering af taget
  • check-icon Den fjerner grønne alger
  • check-icon Vi bruger doseringsanlæg, så vi doserer efter forholdene
Pris på tagrens

 

Ring for et skarpt tilbud på afrensning

- da ikke to tage er ens.

  • check-icon 20 års garanti med serviceaftale
  • check-icon Optimal beskyttelse af dit tag
  • check-icon Få fjernet snavs, alger og mos fra dit tag
  • check-icon Vedligeholdelse af dit tag - uden besvær
Tagrenderens

Fra 950 kr. Op til 30m

 

* ved under 4m til tagrenden på synlige tagrender

- Ellers kontakt os for pris

  • check-icon Vi fjerner blade, skidt, grannåle og andet snavs
  • check-icon Indeholder kørsel og opsætning